Tai Chi School Van der Laan

   Bewust Ontspannen  Bewegen

Blog

2017-10-02

5 redenen om mee te doen aan een T’ai chi-wedstrijd

Veel T’ai chi-ers zijn terughoudend om mee te doen met wedstrijden om verschillende redenen. En dat is jammer. Meedoen aan wedstrijden of demonstraties alleen en in teamverband heeft mij veel opgeleverd.Daarom vijf redenen waarom ook jij mee moet doen.

1. Een wedstrijd geeft je een doel
Als je al een tijdje bezig bent, komt er bij velen een punt dat het oefenen en verbeteren van de vorm een impuls kan gebruiken. Doorzettingsvermogen is dan belangrijk. Het vooruitzicht van een wedstrijd geeft je dat extra zetje dat je nodig hebt om door te gaan, en meer en regelmatig te gaan oefenen. Je blijft groeien.

2. Meedoen aan wedstrijden is vooral ook leuk
Het kijken naar en leren van anderen. Het gezamenlijk voorbereiden voor de groepsuitvoering, trots zijn op wat samen bereikt is. Jezelf overwinnen in je eigen uitvoering, de spanning vooraf en de opluchting aan het eind.

3. Meedoen verbreedt je blikveld.
Ontmoeten van gelijkgestemden uit andere scholen. Dompel je onder in de de energie van de T’ai chi gemeenschap. Jezelf verbazen om de verscheidenheid aan stijlen, vormen en uitvoeringen.
Iedere school heeft zijn eigenaardigheden in het beoefenen van T’ai chi.  Je ziet andere benaderingen en zienswijzen, en je merkt dat de filosofie van je eigen school of leraar niet altijd vanzelfsprekend is.

4. Ervaar je centrum. Presteren onder druk.
Het is gemakkelijk om in een veilige rustige omgeving fysiek en mentaal ontspannen te zijn. Hoe is dat wanneer je onder druk staat? Onder druk wordt je werkelijke gong fu/vaardigheid zichtbaar. Als je wordt uitgedaagd voel je dat je uit je centrum geraakt. Ik parafraseer een uitspraak die ik ergens gelezen heb: “als je alleen oefent, beweeg alsof 1000 mensen naar je kijken. Als er mensen naar je kijken, beweeg alsof je alleen bent.”

5. Je wordt eraan herinnert dat er nog veel te leren is, zowel in de breedte als in de diepte. Door te ervaren dat je onder druk toch enkele bewegingen vergeet of niet uitvoert zoals je zou willen. Of door te kijken en luisteren naar anderen wordt je op een fantastisch idee gebracht waarmee je op eens stappen vooruit gaat in je eigen vorm.

Er worden regelmatig in het land toernooien georganiseerd. Doe mee. ‘So much fun’.
Op 11 november 2017 organiseert bijvoorbeeld Stichting Taijiquan Nederland haar jaarlijkse festival weer. Onderdeel daarvan zijn de wedstrijden zowel voor groepen als individueel.Voor meer informatie over de STN dag zie de website: www.taijiquan.nl.

Edwin - 21:49:19 @ algemeen | Een opmerking toevoegen

 

E-mailen
Bellen